Rijden Met

Alles over Voertuigen

Verschil rijverbod en rijontzegging

rijverbod

Wat is het verschil tussen een rijverbod en rijontzegging?

In Nederland zijn er verschillende soorten maatregelen die kunnen worden opgelegd aan bestuurders die zich niet aan de verkeersregels houden. Twee veelvoorkomende termen die vaak door elkaar worden gehaald zijn “rijverbod” en “rijontzegging”. Hoewel ze beide betrekking hebben op het tijdelijk ontnemen van het recht om een voertuig te besturen, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. In dit blog lees je wat het verschil is tussen een rijverbod en rijontzegging.

Wat is een rijverbod?

Een rijverbod is een tijdelijke maatregel die wordt opgelegd door de politie of het Openbaar Ministerie (OM) aan bestuurders die zich schuldig maken aan een verkeersovertreding. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij rijden onder invloed van alcohol of drugs, te hard rijden of roekeloos rijgedrag. De duur van een rijverbod varieert, maar is meestal beperkt tot enkele uren of dagen. Tijdens deze periode mag je geen voertuig besturen.

Wat is een rijontzegging?

Een rijontzegging daarentegen is een formele beslissing van de rechter of het OM en is doorgaans langer van duur. Dit wordt vaak opgelegd in ernstigere gevallen van verkeersovertredingen, zoals herhaaldelijk rijden onder invloed, dodelijke of ernstige verkeersongevallen of aanzienlijk gevaarlijk rijgedrag. Een rijontzegging kan maanden tot jaren duren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de omstandigheden. De rechter kan beslissen dat je voor een bepaalde periode geen rijbewijs mag hebben en dat je ook geen voertuig mag besturen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zowel een rijverbod als een rijontzegging zijn ernstige maatregelen die kunnen leiden tot langdurige gevolgen voor je rijbevoegdheid. Door verantwoordelijk te rijden en verkeersregels te respecteren, kun je deze problemen in de toekomst vermijden en je rijbewijs behouden. Lees ook ons blog over de gevolgen van rijden onder invloed.