Rijden Met

Alles over Voertuigen

Hoe sluit je een goedkope autoverzekering af?

Het afsluiten van een goedkope autoverzekering lijkt op het eerste zicht niet zo eenvoudig te zijn. In de praktijk valt dat gelukkig best wel mee. Er bestaan dan ook veel meer mogelijkheden om te besparen op de kostprijs van je autoverzekering dan je in eerste instantie zou vermoeden. Ben jij ook van mening dat de vaste kosten voor jouw autoverzekering te hoog liggen? Zou je daar dan ook graag verandering in willen brengen? Dat is zeker mogelijk wanneer je even stil blijft staan bij de informatie die je aantreft hier op deze pagina.

 1. Wat is de basis van een goedkope autoverzekering?

Iedereen die een goedkope autoverzekering wenst af te sluiten maakt in eerste instantie de keuze om een vergelijking uit te voeren. Dat is meteen een prima beslissing. Door het uitvoeren van een vergelijking zal je namelijk in één klap een goed beeld krijgen van verschillende aspecten van de markt. Het gaat hierbij concreet om: 

 1. Je ontdekt welke verschillende autoverzekeringen er allemaal bestaan; 
 2. Het wordt duidelijk welke verzekeraar je de beste premie kan aanbieden; 

De  combinatie van de beide hierboven terug te vinden factoren legt eigenlijk de basis voor het al dan niet kunnen afsluiten van de meest voordelige autoverzekering. De eerste keuze die je zal moeten maken heeft wat dit betreft te maken met het type verzekering die je gaat afsluiten. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen:

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering; 
 3. De volledige cascoverzekering of allrisk; 

Buiten de hierboven aangegeven standaard autoverzekeringen is het van belang om er bij stil te blijven staan dat er ook nog verschillende extra dekkingen kunnen worden toegevoegd aan je polis. In dit geval denken we dan onder meer aan de bestuurdersverzekering, maar ook aan bijvoorbeeld de rechtsbijstandsverzekering. Let wel, wil je deze extra polissen aan je verzekering gaan toevoegen? Dan brengt dat uiteraard extra kosten met zich mee. 

 1. Welke verzekeraar biedt je de goedkoopste autoverzekering?

Tijdens je zoektocht naar de meest goedkope autoverzekering zal je altijd stil willen blijven staan bij de verzekeraar waar je de verzekering bij gaat afsluiten. Er zijn heel wat verschillende verzekeringspartijen op de markt terug te vinden die de autoverzekering in hun aanbod hebben opgenomen. Dit betekent dat er onderling tussen deze verschillende verzekeraars sprake kan zijn van een niet onaanzienlijke concurrentiedrang. Deze concurrentiedrang zorgt er niet zelden voor dat de premie van de autoverzekering die in rekening wordt gebracht kan worden verlaagd. Door een grondige vergelijking uit te voeren zal je dan ook steeds kunnen vaststellen dat je autoverzekering flink goedkoper kan worden. 

 1. Je autoverzekering afsluiten bij je vaste verzekeraar of niet?

Bovenstaande informatie geeft eigenlijk aan dat je er niet zomaar blind voor moet kiezen om de verzekering voor je auto bij je vaste verzekeraar af te sluiten. Dat is ook waar, maar daar staat tegenover dat je ze ook niet zomaar over het hoofd moet zien, integendeel. Indien je reeds één of meerdere verzekeringen bij een bepaalde verzekeraar hebt lopen zal je namelijk kunnen vaststellen dat je daardoor mogelijks een kwantumkorting kan krijgen. Veel mensen houden daar geen rekening mee, maar deze korting kan je verzekeringspremie aardig naar omlaag halen. Uiteraard is veel op dit vlak wel afhankelijk van de verzekeringen die je hebt. 

Bij slechts enkele verzekeringen is de kans niet onaanzienlijk dat je verzekeraar geen grote kwantumkorting zal kunnen aanbieden. Heb je echter een groter aantal verzekeringen afgesloten? Dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan is de kans groot dat je verzekeraar een meer  dan degelijke commissie opstrijkt door jouw verzekeringen met als gevolg dat je een aanzienlijk scherpere prijs kan ontvangen op je verzekeringen. Hoe dan ook, wil je een goedkope autoverzekering afsluiten? Zie dan zeker en vast de mogelijkheden die worden aangeboden door jouw vaste verzekeraar niet over het hoofd!

 1. 5 concrete tips voor het afsluiten van een goedkope autoverzekering

Het spreekt voor zich dat het afsluiten van een verzekering tegen een (zeer) lage premie in de praktijk altijd de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende is het zo dat dit ook sterk eenvoudiger kan worden gemaakt, bijvoorbeeld door rekening te houden met een aantal tips. In het bijzonder de 5 onderstaande tips kunnen je hierbij zeker helpen:

 1. Hou bij het kopen van je auto rekening met de specificaties; 
 2. Sluit alleen die polis af waar je echt nood aan hebt; 
 3. Voorkom dat je teveel extra dekkingen gaat toevoegen die je niet nodig hebt; 
 4. Hou rekening met het schadeverleden van jou als bestuurder; 
 5. Denk ook eens aan je eigen risico; 

Dit vijfde aandachtspunt kan in de praktijk eveneens een zeer belangrijke blijken te zijn. Door grondig aandacht te besteden aan je eigen risico kan je er immers op een zeer efficiënte manier voor zorgen dat de te betalen premie voor je autoverzekering danig kan worden verlaagd. Let wel, voorzie ook geen al te hoog eigen risico. Ze moet namelijk uiteraard wel nog gewoon betaalbaar blijven wanneer er schade optreedt. Hoe dan ook, ook dit is in ieder geval een zeer interessante tip om de premie van je autoverzekering laag te kunnen houden.

 1. Wat wanneer je over een schadeverleden beschikt?

Bij een goedkope autoverzekering afsluiten dien je er tot slot ook nog rekening mee te houden dat je schadeverleden eveneens een niet onbelangrijke rol zal spelen. Heel wat mensen verbazen zich er nog steeds over hoe het mogelijk is dat een bepaalde persoon zich veel goedkoper kan verzekeren dan iemand anders. In het merendeel van de gevallen is dat echter het gevolg van het feit dat beide personen over een verschillend schadeverleden beschikken. 

Wanneer je in het verleden reeds betrokken bent geraakt voor één of misschien zelfs meerdere keren bij een ongeval met verwijtbare schade is de kans erg groot dat dit het afsluiten van een echt goedkope autoverzekering zal bemoeilijken. Dit is het gevolg van het feit dat het risico dat de verzekeraar loopt door jou als bestuurder te verzekeren is gestegen. Dit extra risico moet uiteraard worden gedekt en dat resulteert in een hogere verzekeringspremie. Zou jij dus met andere woorden zo goed als zeker een goedkope autoverzekering willen afsluiten? Hou er dan altijd rekening mee dat er daarbij ook stil wordt gestaan bij je schadeverleden.