Rijden Met

Alles over Voertuigen

Rijden onder invloed; dit zijn de gevolgen

Rijden onder invloed; dit zijn de gevolgen

De gevolgen van rijden onder invloed

Rijden onder invloed, we weten allemaal dat het hartstikke gevaarlijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Helaas wordt het toch nog te vaak gedaan. Vaak met een ongeluk als gevolg. Zo kun je jouw auto of die van een ander beschadigen, maar ook mensen ernstig verwonden. In sommige gevallen is het ongeluk zelfs dodelijk. Het lijkt ons dus vanzelfsprekend dat je echt niet moet gaan rijden onder invloed. Om het toch nog wat duidelijker te maken, zetten we de mogelijke gevolgen van rijden onder invloed voor je op een rijtje.

Hoe drugs je rijgedrag beïnvloeden

Autorijden als je onder invloed bent is altijd een slecht idee. En natuurlijk strafbaar. Dat komt doordat drugs jouw rijgedrag beïnvloeden. Hoe ze jouw rijgedrag beïnvloeden, hangt af van de drugs die je gebruik hebt. Als je bijvoorbeeld verdovende middelen, zoals wiet of hasj, gebruikt, reageer je langzamer en wordt jouw concentratie slechter. Het gevolg van stimulerende middelen, zoals XTC, cocaïne en speed, is dat je dingen anders gaat zien dan ze zijn. Lachgas veroorzaakt een korte, maar sterke, roes. Het vervormt wat je ziet en wat je hoort. Dit is allemaal dus hartstikke gevaarlijk. De kans op een ongeluk is dan ook 20 tot 200 keer zo groot. Stap daarom nooit achter het stuur als je drugs gebruikt hebt. En wacht met rijden tot de drugs volledig uit jouw lichaam verdwenen is. Wil je zeker weten of je nog drugs in jouw lichaam hebt? Dan kun je een drugtest bestellen.

De straf

Je mag dus absoluut niet onder invloed rijden. Als je betrapt wordt, word je hiervoor gestraft. Je kunt een boete krijgen, jouw rijbewijs kwijtraken en in de zwaarste gevallen kun je een gevangenisstraf krijgen. Daarnaast moet je je vaak ook nog laten onderzoeken door een arts. Deze onderzoeken moet je natuurlijk zelf betalen en kosten meer dan € 1.200,- Wij hebben nog veel meer interessante blogs voor je. Klik hier voor een overzicht.