Rijden Met

Alles over Voertuigen

Hier gebruik je een AdBlue tank voor

adblue tank

Er gelden strenge emissienormen. Zo moet de uitstoot van schadelijke gassen en stoffen zoals stikstofoxiden uit dieseltanks worden vermindert. Deze stof is namelijk schadelijk voor de mens en voor de natuur. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn sommige auto’s voorzien van Adblue. Dit is een helder mengsel gemaakt van gedemineraliseerd water en ureum in zuivere vorm. Internationaal wordt dit mengsel aangeduid als Diesel Exhaust Fluid. Het wordt gebruikt om de schadelijke uitstoot van stikstofoxiden uit de dieseltank om te zetten naar ongevaarlijke gassen.

adblue tank

Wanneer is AdBlue nodig?

Het kan vooral worden ingezet bij dieselvoertuigen die een selective catalytic reduction katalysator hebben. Deze zorgt ervoor dat de uitlaatgassen eerst worden behandeld naar onschadelijke stoffen voordat ze de auto verlaten. Zware bedrijfswagens zijn vaak al voorzien van deze katalysator. Het komt eigenlijk altijd goed van pas. Zeker wanneer er wordt gekozen voor het rijden van een dieselauto en met de geldende emissie wetten.

Hoe moet je adblue bijvullen?

Wanneer iemand een voertuig rijdt dat adblue gebruikt, dan komt er een melding op het dashboard dat aangeeft dat adblue moet worden bijgevuld. Men kan ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar ook is het mogelijk om dit te laten doen in de garage. Het dient wel op tijd te worden gedaan, omdat het anders ertoe kan leiden dat het voertuig niet meer kan worden gestart.

Het nut van de tank

Dat is precies waar een adblue tank van pas komt. Net als het rijden met een jerrycan voor benzine, kan er ook worden gekozen voor het rijden met deze tank voor adblue. Zo heeft de bestuurder van de dieselauto altijd een voorraad adblue in de auto en kan het altijd worden bijgevuld wanneer het nodig is. Het is wel belangrijk om erop te letten dat het bijvullen niet te laat gebeurd, maar ook zeker niet te vroeg. Wanneer het reservoir te vroeg wordt bijgevuld en het te vol raakt, dan kan de vloeistof gaan kristalliseren en kan de vulhals gaan vervormen.

AdBlue is vaak bij de garage van het voertuig te kopen, maar ook zijn er online autozaken waar het te koop is.